Kelayakan Finansial Pengembangan Usaha Mikro Berbasis Komoditi Lokal

Main Article Content

Ulfira Ashari

Abstract

Pia Jagung Dumati is a business unit in Gorontalo Regency that uses raw materials from cornflour in the pia production process. The purpose of this study was to analyze the financial feasibility and sensitivity of developing Pia Jagung Dumati micro business, Telaga Biru District, Gorontalo Regency. The data used in the form of annual time series data include production data, production costs, and business benefits of Pia Jagung Dumati for the last 10 years from 2012 to 2021. The data analysis method uses financial feasibility criteria including Break-Even Point (BEP), Net Present Value (NPV), Payback Period, Internal Rate of Return (IRR), and B/C ratio. The sensitivity level is based on the switching value of changes in raw material costs, prices, and production of pia. The results showed that Pia Jagung Dumati was feasible to be developed with BEP unit is 308.969 pieces of pia/year, BEP rupiah is Rp. 386,210,938,-/year, positive NPV is Rp. 327,419,100,-, B/C ratio is 1,17, IRR is 14,75 per cent and payback period at 10 years and 4 months. Sensitivity analysis shows that the decreasing production of pia is more sensitive than increasing the cost of raw materials and decreasing prices of pia to the business feasibility of Pia Jagung Dumati. Therefore, it is necessary to increase sales by increasing production capacity in the context of developing Pia Jagung Dumati business.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
AshariU. (2022). Kelayakan Finansial Pengembangan Usaha Mikro Berbasis Komoditi Lokal. Forum Agribisnis : Agribusiness Forum , 12(1), 12-22. https://doi.org/10.29244/fagb.12.1.12-22
Section
Articles
Author Biography

Ulfira Ashari, Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Ichsan Gorontalo

Jl. Drs. Achmad Nadjauddin No. 17, Kota Gorontalo, Indonesia

References

Adam, V. W., Bempah, I., & Tolinggi, W. K. (2017). Analisis Kelayakan Usaha Pia dengan Pendekatan Keuntungan pada UKM Putra Kusuma di Kecamatan Sipatana Kota Gorontalo. AGRINESIA, 2(1), 83-90.

Anggraeni, F. D., Hardjanto, I., & Hayat, A. (2013). Pengembangan Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah (UMKM) Melalui Fasilitasi Pihak Eksternal dan Potensi Internal (Studi Kasus pada Kelompok Usaha "Emping Jagung" di Kelurahan Pandanwangi, Kecamatan Blimbing, Kota Malang). Jurnal Administrasi Publik, 1(6), 1286-1295.

[BKP] Badan Ketahanan Pangan. (2018). Rencana Strategis Badan Ketahanan Pangan Tahun 2015-2019 (Revisi ke-3). Jakarta: Kementrian Pertanian.

[BKP] Badan Ketahanan Pangan. (2020). Neraca Jagung Provinsi Gorontalo Tahun 2020. Dipetik 25 Maret 2021, dari http://pusatkkp.bkp.pertanian.go.id/simonstok/infografis?komoditas=jagung&provinsi=ID-GO&data=tahun&periode=2020.

Bukhori, A., & Nurmalina, R. (2021). Kelayakan Usaha Agrowisata di Kabupaten Rembang. Forum Agribisnis. 11(1), 26-44.

Daud, O., Halid, A., & Bakari, Y. (2020). Analisis Peramalan Produksi dan Pendapatan Pia Jagung di UKM Dumati Kabupaten Gorontalo. Jambura Agribusiness Journal, 2(1), 39-45.

Dinas Koperasi Usaha Kecil dan Menengah. (2020). Data UMKM Berdasarkan Klasifikasi 2020. Gorontalo: Dinas Koperasi.

Fadlun, Muis, A., & Sulaeman. (2017). Analisis Kelayakan Finansial Usahatani Jagung di Sumari Kecamatan Sindue Kabupaten Donggala. Jurnal Agrotekbis, 5(3), 357-362.

Fathurohman, R., Bakar, A., & Fitria, L. (2014). Analisis Kelayakan Usaha Peternakan Burung Puyuh di Daerah Pasir Kawung Cileunyi Kabupaten Bandung. Reka Integra, 2(3), 1-12.

Gray, C., Simanjuntak, P., Sabur, L.K., Maspaitella, P.F.L., & Varley, R.C.G. (1992). Pengantar Evaluasi Proyek Edisi Kedua. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Hawurubun, R. N., Untari, U., & Nahumury, M. A. (2020). Analisis Kelayakan Usaha Jagung Manis Bakar Dan Rebus Pada Industri Rumah Tangga. Musamus Journal of Agribusiness, 2(2), 81-90.

Ibrahim, J. (2013). Studi Kelayakan Bisnis. Jakarta: Rineka Cipta.

Kasmir & Jakfar. (2003). Studi Kelayakan Bisnis Edisi Revisi. Jakarta: Kencana.

Kristiyanti, M. (2012). Peran Strategis Usaha Kecil Menengah Dalam Pembangunan Nasional. Majalah Ilmiah Informatika, 3(1), 63-89.

Kusuma, P.T.W.W. (2012). Analisis Kelayakan Finansial Pengembangan Usaha Kecil Menengah (UKM) Nata De Coco di Sumedang, Jawa Barat. Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan, 1(2), 113-120.

Kusuma, P.T.W.W., & Mayasti, N. K. (2014). Analisa Kelayakan Finansial Pengembangan Usaha Produksi Komoditas Lokal: Mie Berbasis Jagung. AGRITECH, 34(2), 194-202.

Lumintang , F. M. (2013). Analisis Pendapatan Petani Padi di Desa Teep Kecamatan Langowan Timur. Jurnal EMBA, 1(3), 991-998.

Mahardhika, M., & Dewi, F. R. (2014). Analisis Pengembangan Usaha Pemanfaatan Limbah Bonggol Jagung Menjadi Produk Kerajinan Multiguna. Jurnal Manajemen dan Organisasi, 5(3), 214-226.

Maruta, H. (2018). Analisis Break Even Point (BEP) Sebagai Dasar Perencanaan Laba Bagi Manajemen. JAS (Jurnal Akuntansi Syariah), 2(1), 9-28.

Nurmalina, R., & Sarianti. (2016). Analisis Kelayakan Agribisnis. Banten: Universitas Terbuka.

Nurmalina, R., Sarianti, T., & Karyadi, A. (2018). Studi Kelayakan Bisnis. Bogor: IPB Press.

Prihardjanto, S., Sarma, M., & Hartoyo, S. (2012). Kelayakan dan strategi pengembangan usaha makanan ringan pada PD Sinar Berlian di Jakarta Barat. Jurnal Manajemen Pengembangan Industri Kecil Menengah, 7(2), 122-130.

Rachmawati, R. 2020. Kewirusahaan. Yogyakarta: Deepublish.

Ramadhanty, A. R., Wiyono, S. N., Kusno, K., & Trimo, L. (2020). Analisis Kelayakan Usaha Budidaya Selada Krop di CV. Cantigi Desa Cikandang Kecamatan Cikajang Kabupaten Garut. Forum Agribisnis, 10(1), 27-35.

Umar, H. (2007). Studi Kelayakan Bisnis Edisi 3 Revisi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Utomo, R.S., & Wahyudi, T. (2017). Kelayakan Finansial Gua Jagung sebagai Bioindustri di Kabupaten Bengkayang. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Borneo Akcaya, 4(1), 1-15.

Wahid, A., Mustarin, A., & Lahming, L. (2021). Analisis Kelayakan Usaha Industri Jagung Marning (di Kelurahan Caile Kecamatan Ujung Bulu Kabupaten Bulukumba (Studi Kasus UKM Pinisi Bulukumba). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 5(2), 1-10.

Winantara, I. M.Y., Bakar, A., & Puspitaningsih, R. (2014). Analisis Kelayakan Usaha Kopi Luwak di Bali. Reka Integra, 2(3), 118-129.

Yulia, Y. (2021). Pendampingan Produksi dan Bisnis Plan Usaha Keripik Jagung Manis Di Kota Sungailiat Propinsi Kepulauan Bangka Belitung. Jurnal Altifani Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat, 1(1), 10-17.